Sf.Mc.Sabina si Sabin Mari făcători de minuni – în chip tainic - (chiar daca sunt trecuti Sabrina si Savinian datorita tarii unde se aflau) - Ajutorul Sfinților Sabrina și Sabinian-În tradiția populară, sfinții care poartă sac sau traistă (ca și Sf. Spiridon sau Cuv. Alexie) sunt considerați sprijin în lipsuri, lipsă de pâine, datorii.,Ajutători în lipsuri materiale și datorii mari . Rugăciunea către acești sfinți aduce luminare celor ce caută o cale să-și achite datoriile, dar și binecuvântare pentru cei ce dăruiesc din puținul lor.
ajuta femeile singure sa aiba to ce le este de trebuinta,cum prima sa minune a fost umplerea butoielor cu miere si vin,aceasta daruieste pe deplin tuturor celor ce o cinstesc,sa aiba prosperitate in case si binecuvantare.Mijlocitori pentru curaj, fidelitate și urmarea chemării Sf. Sabrina și-a urmat chemarea interioară – și-a lăsat țara, familia, totul, pentru a primi botezul și a-L urma pe Hristos.Este model pentru femeile curajoase, pentru cei care lasă totul în numele Adevărului, chiar cu prețul vieții.Ajută pe cei care sunt despărțiți de cei dragi, pe cei care pier prin prigoane sau suferă despărțiri dureroase.Credința populară îi cinstește drept binefăcători tainici, care aduc luminare și ajutor discret în casa și sufletul celor ce îi cheamă cu evlavie.
Ocrotitori ai pelerinilor, călătorilor și al celor în slujire: Drumul Sfintei Sabrina din Samos spre Roma și apoi Galia este o cale a mărturisirii și a sfințirii prin călătorie.Ea este ocrotitoare a celor ce merg în pelerinaje, a slujitorilor și căutătorilor de Hristos.
Chiar dacă nu sunt cunoscuți pentru minuni spectaculoase, viața lor este o minune de fidelitate, de dragoste și de sfințenie în tăcere.
Marea Schismă din 1054 a fost un eveniment care a întrerupt recunoașterea reciprocă între Biserica Romei (creștinismul apusean) și Biserica Greacă (creștinismul de tradiție bizantină). Anul în care s-a petrecut este 1054, deși tensiunile datau de multă vreme între creștinătatea latină și cea greacă,toti Sf.PArinti din acea perioada sunt Crestin Ortodoxi sarbatoriti in calendar de biserica crestin ortodoxa.Deci Sf.Mc.Sabina este o Sfanta ORTODOXA!
Chiar daca nu se slujeste Sf.Liturghie pentru fiecare Mucenic in parte si multi nu sunt cunoscuti ,aceasta nu le diminuează martiriul în numele credinței, iar suferința la care au fost supuși nu devine mai puțin dureroasă. La fel ca noi, au avut o singură viață, erau tineri, frumoși și sănătoși. Și totusi erau adevarati creștini iubitori de Hristos aparand creedinta, așadar, si-au dat și tinerețea și viața însăși, fără ezitare, pentru Domnul nostru Iisus Hristos.
Despre aceasta Sfanta sunt putine informatii,cele mai multe pierzandu-se in timp,ramand doar copii ale icoanelor acesteia si bineinteles pomenirea ei in calendar ortodox.
Sfântul zilei de 29 ianuarie: Sfânta Sabrina
Catalogată și ca Sabina sau Savina (în Franța Savine); Sfânta Sabrina (29 ianuarie), a nu se confunda cu Sfânta Savina, văduvă din Lodi, martirizată în anul 311 la Milano, care este pomenită pe 30 ianuarie, nici cu Sfânta Sabina, martiră romană din anul 119, care este pomenită pe 29 august, a fost o fecioară din dieceza de Troyes din Franța care a trăit în secolul al III-lea.
Samos, Grecia, secolul al III-lea – † Troyes, Galia, 288 - Conform știrilor legendare, Sabrina (Savine) a fost sora Sfântului Sabinian (Savenien), pomenit pe 25 ianuarie ca martir pentru credință, decapitat sub conducerea imp. Aurelian (270-275) în orașul galic Tricassi, nu departe de Troyes.
Cei doi frați erau originari din Samos, o insulă din Grecia, și aparțineau unei familii păgâne; Sabrina, la fel ca fratele ei, se convertise la creștinism; datorită unei chemări interioare, a plecat la Roma pentru a primi botezul și de acolo s-a îndreptat spre Galia, trecând prin Ravenna în căutarea fratelui ei care plecase deja cu ceva timp în urmă, făcând numeroase minuni în timpul călătoriei.
Ajungând la Troyes, a aflat de martiriul fratelui ei; a murit la scurt timp după aceea, așa cum Îl rugase pe Domnul în rugăciunile sale, era anul 288.
Știm că în secolul al VII-lea, episcopul Ragnegisillo a construit o biserică dedicată ei lângă Troyes, pe amplasamentul actual al Sainte-Savine.
Numele ei a apărut pentru prima dată în Martirologiul lui Usuard la sfârșitul secolului al IX-lea, legat în mod eronat de sfânta romană Sabina și plasat pe 29 august; apoi, sărbătoarea ei a fost fixată pe 29 ianuarie în calendarul de la Troyes.
Unele cataloage antice, precum „Legenda de Aur” a lui Giacomo da Varagine, îi celebrează pe cei doi frați împreună; Sfânta Sabrina (Savine) este înfățișată în Troyes îmbrăcată în haine de pelerin, cu o mantie mare, un toiag și o pungă.
Numele Sabrina, conform unor studii etimologice, își are originea în ebraicul „sabre”, fructul cactusului, dulce pe dinăuntru, dar plin de spini pe dinafară și este atribuit în general fetelor evreice născute în Israel și care nu provin din alte țări.
De asemenea, se emit ipoteza că ar putea deriva din numele celtic al unui ținut din apropierea râului Severn, care în latină se numea „Sabrina”.
Tropar (glasul 4 – potrivit pentru mucenici)
Pe Hristos cu râvnă L-ați urmat,
Sabrina și Sabinian binecuvântați,
Pe calea muceniciei cu dor ați pășit,
Cu toiag și sac, sărăcia ați biruit.
Pentru aceasta, har de sus ați primit
Și celor ce vă cheamă, belșug ați dăruit.
Rugați-vă, sfinților, pentru sufletele noastre!
Rugăciune către Sfinții Sabrina și Sabinian
Sfinților mucenici Sabrina și Sabinian,
prieteni ai lui Hristos și frați întru jertfă,
voi care ați lăsat toate pentru Împărăția cea nepieritoare,
și ați purtat în mâini toiagul pelerinului și sacul milei,
rugați-vă pentru noi, păcătoșii, care suntem biruiți de griji și lipsuri.
Voi știți greutatea despărțirii,
lacrima celor ce pier cei dragi,
și dorul după cerul de acasă.
Ridicați, cu rugăciunile voastre, norul necredinței din inima noastră.
Dați-ne luminarea minții, curajul sufletului
și binecuvântare în pâinea cea de toate zilele.
Scoateți-ne din datorii, voi, cei ce purtați sacul milei.
Dăruiți-ne belșugul bunătății și pacea celui ce știe să se roage.
Și primiți în rugăciunile voastre și dorurile noastre tăcute,
ca Domnul, pentru dragostea voastră,
să ne învrednicească de mila Sa.
Amin.
Sfinților Sabrina și Sabinian, rugați-vă pentru cei ce sunt împovărați de datorii, de lipsuri și de dureri.
Călăuziți-ne spre lumina credinței, spre dragoste statornică și curaj sfânt.
În sacul vostru duceți și rugăciunile noastre către cer.
Amin.
Sf.Mc.Sabina si Sabinian rugati-va lui Dumnezeu pentru noi! Multumim pentru toate darurile primite!
Icoana- simbolizeaza inca din Evul Mediu victoria binelui asupra raului, devenind, din aceasta pricina, integrat in numeroase traditii si sarbatori crestine de pretutindeni!Aceasta icoana este BINECUVANTAREA FAMILIEI prin ocrotirea ei de boli si necazuri si de duhuri necurate, cu ajutorul prezentei Sf.Mc.Sabina(Sabina) si Sabinian(Sabin) , Cadoul ideal pentru aniversari de nume, nunti,casa noua - simbolizand Ocrotirea FAMILIEI .
Sf.Mc.Sabina si Sabinian au acatist.
Recomandare-De Citit .Mari daruri daruesc sfintii cand li se citeste acatistu si sunt pomeniti.
Mari daruri daruesc sfintii cand li se citeste acatistu,viata si sunt pomeniti in rugaciune.